Gemeente Winterswijk

VIT – vrijwillige zorg
Tel. (0544) 82 00 00
Voor u als mantelzorger is het belangrijk om de gewone dagelijkse dingen te kunnen blijven doen. Op bezoek gaan, sporten, naar het koor, allemaal momenten waarop u even vrij van zorg bent en kunt ontspannen. Zo houdt u de zorg beter vol en blijft u anderen ontmoeten. Een vrijwilliger kan uw zorg af en toe overnemen. Gezelschap houden of activiteiten ondernemen. Samen maakt u hier afspraken over.

Hulp bij kinderen
Ouders die zorgen voor een kind met een beperking zijn mantelzorger en kunnen hulp krijgen van een zorgvrijwilliger.

Gezelschap voor alleenstaanden
Heeft u geen mantelzorg en woont u alleen? Ook u kunt een beroep doen op de inzet van een zorgvrijwilliger.

Werkwijze
De inzet van een vrijwilliger wordt gecoördineerd en begeleid door een professionele of vrijwillige coördinator. Na een gesprek met u over uw wensen en behoeften gaat deze op zoek naar een vrijwilliger die bij uw vraag past. Vervolgens volgt een kennismakingsgesprek tussen u en de vrijwilliger, begeleidt door de coördinator. Tijdens dit gesprek worden afspraken gemaakt over de hulp van de vrijwilliger.

Wat doet de vrijwilliger?
De zorgvrijwilliger houdt degene waarvoor u zorgt gezelschap. Samen wordt bepaald of er activiteiten ondernomen kunnen worden, zowel binnenshuis als buitenshuis: spelletjes, wandelen etc.

Wat doet de vrijwilliger niet?
De vrijwilliger verricht geen verpleegkundige taken en geen huishoudelijke taken. Licht verzorgende taken kunnen na overleg wel uitgevoerd worden.

Niet zomaar een vrijwilliger
De vrijwilligers die ingezet worden zijn goed voorbereid op deze zorgtaak doordat ze van te voren een cursus hebben gevolgd. Daarna krijgen ze informatie aangeboden door middel van themabijeenkomsten. Ze worden ondersteund en begeleid door een (professionele) coördinator.