Vrijwillige zorg

Zoekt u een inspirerende, zinvolle & leuke uitdaging?

Dan is dit vrijwilligerswerk misschien iets voor u! Wij zetten vrijwilligers in bij mensen in de thuissituatie. Dat kan zijn om de zorgvrager gezelschap te houden of samen activiteiten te ondernemen, zodat de mantelzorger even vrij is. Of bij eenzame mensen die behoefte hebben aan gezelschap of een praatje. 

 

Hulpvragen -voorbeelden:

  • Meneer de Boer is erg eenzaam; wie wil hem af en toe bezoeken? Meneer houdt van een goed gesprek.
  • Mevrouw  V. is bijna blind, maar wandelen doet ze nog zo graag. Wie maakt af en toe een wandeling met haar?
  • Jeroen is 11 jaar en heeft ADHD en daardoor heel druk. Er zijn nog 2 kinderen in het gezin. Wie wil iets leuks doen met Jeroen zodat moeder tijd voor zichzelf en de andere kinderen heeft?
  • De vrouw van meneer P is licht dementerend en kan niet meer alleen zijn. Ze houdt van spelletjes. Wilt u een middag in de week mevrouw gezelschap houden, zodat meneer even tijd voor zichzelf heeft?
  • Marjolein is 6 jaar, lichamelijk en geestelijk beperkt. Ze gaat graag in haar rolstoel naar buiten, maar vindt spelletjes ook leuk. Wie wil af en toe iets met haar ondernemen?
  • Meneer P heeft een hoge dwarslaesie, maar wil er wel eens uit in zijn elektrische rolstoel. Wie wil naast hem fietsen? Hij houdt van een praatje!

Zo zijn er nog veel meer hulpvragen.

Kijk in het rechtermenu bij Vrijwilliger worden voor meer informatie.

Lees hieronder de verhalen van mantelzorger Petra Blom en haar vrijwilliger Sorayma Piron, én van mantelzorger Willem Seekles en Lucie Domhof.

Sinds oktober 2013 komt Sorayma Piron ( 18 jaar ) wekelijks over de vloer bij het gezin van mantelzorger Petra Blom. Petra en haar man hebben 3 dochters, waarvan de oudste Litania lichamelijk beperkt is en in een rolstoel zit. Litania is momenteel zowel overdag als ‘s nachts thuis. Zij heeft 24 uur per dag zorg nodig. Op de momenten dat Sorayma komt heeft Petra een moment van rust en kan ze iets voor haarzelf doen. Sorayma kwam in aanraking met Petra en haar gezin omdat ze een stageplek zocht voor haar opleiding Maatschappelijk werk en dienstverlening. Uiteindelijk ging ze elders stage lopen, maar koos ze ervoor om als vrijwilliger Litania gezelschap te houden. “Ze hebben zo’n plezier samen”, aldus Petra. “Litania verheugt zich enorm op de bezoekjes van Sorayma. Ze trekken zich samen meestal terug op de kamer van Litania en doen dan echte meiden dingen. Op deze manier heb ik een moment van rust en Sorayma brengt een stukje buitenwereld bij Litania. Doet hele andere dingen dan ik doe met haar. Dat is prachtig om te zien”. En Sorayma geeft aan ook heel veel plezier te hebben met Litania. Het klikt tussen die twee!”
Lees hier over de stichting die Petra heeft opgezet om kinderen met een beperking te helpen een zo normaal mogelijk leven te leiden: stichting Litania.

Lucy Domhof komt al twee jaar lang om de andere week een middag bij de moeder van Willem Seekles. Willem’s moeder is 91 jaar en woont zelfstandig. ” Mijn moeder is afhankelijk van haar rolstoel én bijna blind”, zegt Willem. “Ik heb twee broers, maar die wonen verder weg, dus ik ben de enige zoon die mijn moeder in de buurt heeft”. Dat betekent dat ik haar administratie doe, de boodschappen en regelmatig bij haar langs ga. Mijn moeder kan er niet alleen op uit. Daarom is ze zo blij met Lucy, want zij zorgt er onder andere voor dat mijn moeder nog buitenkomt. Daarnaast doen ze eigenlijk hele gewone dingen met elkaar. Samen koffie drinken en praten over alledaagse zaken. Zo blijft mijn moeder meer betrokken bij alles wat er in de buurt gebeurd”. Lucy geeft aan dat de moeder van Willem ook erg positief is en opgewekt. “Ik kom er graag, maar Willem’s moeder heeft aangegeven dat één keer per 14 dagen genoeg is. Want zei ze, dan hebben we nog wat te bepraten en dan kun je de andere week weer een ander helpen. En dat doe ik dus ook”!