Informatie mantelzorgwaardering Doesburg 2019

Waardering voor mantelzorgers

Het werk van mantelzorgers is heel belangrijk. Dankzij mantelzorgers krijgen veel mensen de nodige zorg en hulp. De gemeente Doesburg waardeert dit werk heel erg. De gemeente Doesburg geeft daarom aan elke mantelzorger een VVV-cadeaukaart van Є 100,-. Jonge mantelzorgers (jonger dan 25 jaar) krijgen een VVV-cadeaukaart van € 50,-. De mantelzorgers moeten daarvoor wel eerst aangemeld worden bij VIT-hulp bij mantelzorg. 

Mantelzorgers die al bekend zijn bij VIT ontvangen automatisch de mantelzorgwaardering. De verzending van de cadeaubonnen vindt plaats rond 10 november en de mantelzorgers die zich aanmelden tussen 1 november en 1 december krijgen in de eerste helft van december de cadeaubonnen toegestuurd.

Mantelzorg
Mantelzorg is onbetaalde zorg voor een zieke, gehandicapte of hulpbehoevende partner, ouder, kind of ander familielid, vriend of kennis. Mantelzorg duurt lang, is intensief en is geen vrijwillige keuze. Vaak gaat het om verzorging en hulp van meer dan acht uur per week. Of duurt het langer dan drie maanden achter elkaar. Mantelzorgers zijn geen professionele hulpverleners, maar hebben een persoonlijke band met de persoon voor wie ze zorgen. 
Een jonge mantelzorger is iemand die opgroeit met een familielid dat lang ziek is of veel zorg nodig heeft. Het kan gaan om een psychische ziekte. Maar ook om bijvoorbeeld een moeder met een alcoholverslaving of een broertje met een verstandelijke of lichamelijke beperking.

Aanmelding
Aanmelden kan bij VIT tot 1 december 2019. Via telefoonnummer (0544) 82 00 00 of via het formulier op de website van VIT: www.vithulpbijmantelzorg.nl. Of meld iemand aan op het wekelijks spreekuur van de mantelzorgconsulent Hilde Hondorp. Dat is elke donderdag van 9.30 – 11.00 uur op De Linie.

Let op:

U kunt maximaal één mantelzorger aanmelden. In een gezin kunnen meerdere jonge mantelzorgers zijn. U kunt daarom wel meerdere jonge mantelzorgers aanmelden.

De zorgvrager, dat is de persoon waarvoor de mantelzorger zorgt, moet in de gemeente Doesburg wonen. De mantelzorger mag ook in een andere gemeente wonen.

Mantelzorgers mogen zichzelf aanmelden als de zorgvrager dat zelf niet kan.

Met uw aanmelding gaat u er mee akkoord dat mantelzorgers gebeld en geregistreerd worden door VIT.