Informatie mantelzorgwaardering Doesburg

 

Waardering voor mantelzorgers

Het werk van mantelzorgers is heel belangrijk. Dankzij mantelzorgers krijgen veel mensen de nodige zorg en hulp. De gemeente Doesburg waardeert dit werk heel erg. De gemeente Doesburg geeft daarom aan elke mantelzorger een Dukatenpas voor Doesburg van Є 100,-. Jonge mantelzorgers (jonger dan 18 jaar) krijgen een VVV-bon van € 50,-. De mantelzorgers moeten daarvoor wel eerst aangemeld worden bij VIT-Hulp bij mantelzorg.

Op 10 november, de dag van de Mantelzorg,  wordt er daarnaast een leuke activiteit georganiseerd voor alle mantelzorgers. Ook voor deze activiteit moet men zich aanmelden bij VIT-Hulp bij mantelzorg.

Mantelzorg
Mantelzorg is onbetaalde zorg voor een zieke, gehandicapte of hulpbehoevende partner, ouder, kind of ander familielid, vriend of kennis. Mantelzorg duurt lang, is intensief en is geen vrijwillige keuze. Vaak gaat het om verzorging en hulp van meer dan acht uur per week. Of duurt het langer dan drie maanden achter elkaar. Mantelzorgers zijn geen professionele hulpverleners, maar hebben een persoonlijke band met de persoon voor wie ze zorgen.

Een jonge mantelzorger is iemand die opgroeit met een familielid dat lang ziek is of veel zorg nodig heeft. Het kan gaan om een psychische ziekte. Maar ook om bijvoorbeeld een moeder met een alcoholverslaving of een broertje met een verstandelijke of lichamelijke beperking.

Aanmelding
Aanmelden kan bij VIT tot 1 december 2017. Via telefoonnummer (0544) 82 00 00 of via het formulier op de website van VIT: www.vithulpbijmantelzorg.nl. Of meld iemand aan op het wekelijks spreekuur van de mantelzorgconsulent Dianne Krabbenborg. Dat is elke maandag van 13.00 – 14.30 uur op De Linie.

Let op:

·        U kunt maximaal één mantelzorger aanmelden. In een gezin kunnen meerdere jonge mantelzorgers zijn. U kunt daarom wel meerdere
jonge mantelzorgers aanmelden.
·        De zorgvrager, dat is de persoon waarvoor de mantelzorger zorgt, moet in de gemeente Doesburg wonen. De mantelzorger mag ook in
een andere gemeente wonen.
·        Mantelzorgers mogen zichzelf aanmelden als de zorgvrager dat zelf niet kan.
·        Met uw aanmelding gaat u er mee akkoord dat mantelzorgers gebeld en geregistreerd worden door VIT.