Multiple Sclerose (MS)

Multiple Sclerose (MS) betekent dat er verharde plekken zijn in het centrale zenuwstelsel. Op deze plekken zijn de cellen van het zenuwstelsel aangetast. Hierdoor ontstaan stoornissen in de zenuwgeleiding.

Betekenis
De woorden multiple sclerose betekenen: ‘meerdere verhardingen’ (multiple = meervoudig; sclero = hard). De verhardingen ontstaan op meerdere plaatsen, op meerdere momenten in het centrale zenuwstelsel (hersenen en ruggenmerg). De harde plekken heten ‘plaques’.

De harde plekken zijn het gevolg van ontstekingen in het lichaam. In de ontstekingen (de ontstekingshaarden) zijn witte bloedcellen aanwezig die de zenuwbanen aantasten. In een later stadium worden dit littekens (de harde plekken).

Het zenuwstelsel
Het zenuwstelsel bestaat uit drie onderdelen: hersenen, ruggenmerg en zenuwen. De zenuwcellen vormen verbindingen in andere delen van de hersenen en met zenuwcellen in het ruggenmerg. Cellen in het ruggenmerg hebben uitlopers naar andere delen van het lichaam. MS tast de zenuwen buiten het ruggenmerg en de hersenen niet aan.

De hersenen en het ruggenmerg vormen samen het centrale zenuwstelsel. Hierin ontstaan de verharde plekken. Door die verharde plekken werkt het centrale zenuwstelsel niet goed meer. Daardoor ontstaan allerlei klachten zoals verlammingen en stoornissen van het gevoel.

Mogelijke oorzaken
De precieze oorzaak van MS is onbekend. Op dit moment vermoeden wetenschappers dat MS een auto-immuunziekte is. Dat betekent dat het afweersysteem de eigen zenuwcellen aanvalt, waardoor deze beschadigd raken. De oorzaak hiervan is onbekend, maar het vermoeden bestaat dat het gaat om een combinatie van oorzaken. Bijvoorbeeld: een infectie met een virus, een erfelijke aanleg en een stoornis van het afweersysteem. Hiervoor zijn echter geen harde bewijzen.

Wie krijgt MS?
Nederland telt meer dan dertigduizend mensen met MS. Vrouwen krijgen vaker MS dan mannen (ongeveer twee tot drie keer zo vaak) en blanke mensen krijgen vaker MS dan gekleurde mensen. De meeste mensen zijn tussen de vijfentwintig en vijfenveertig jaar als de eerste klachten optreden. Soms krijgen jongeren onder de vijfentwintig jaar de diagnose MS. MS komt ook bij kinderen voor.

Meer informatie vindt u op:

www.nationaalmsfonds.nl
msvereniging.nl
www.toekomstmetms.nl/
www.msweb.nl