Dementie

Dementie is een hersenaandoening die iemand langzaam maar zeker volledig afhankelijk maakt van de zorg van anderen. Maar liefst 1 op de 5 mensen krijgt een vorm van dementie, waarvan de ziekte van Alzheimer de meest voorkomende is.

Dementie is een verzamelnaam voor ruim vijftig ziektes. Vormen van dementie zijn onder andere de ziekte van Alzheimer, vasculaire dementie, frontotemporale dementie en Lewy body dementie.

Lees meer over: wat is dementie en wat zijn de meest voorkomende vormen van dementie.

Afname zenuwcellen
Bij dementie gaan steeds meer zenuwcellen in de hersenen en/of verbindingen tussen deze zenuwcellen kapot. Hierdoor kunnen de hersenen niet goed meer functioneren. Bij sommige mensen met dementie kan de achteruitgang heel snel verlopen, terwijl anderen nog jarenlang een relatief gewoon leven kunnen leiden.

Geheugenstoornissen
In het begin van de ziekte vallen meestal de geheugenstoornissen op. Later krijgt de persoon met dementie problemen met denken en taal. Ook kan hij te maken krijgen met veranderingen in karakter en gedrag. Naarmate de ziekte vordert, verliest iemand met dementie steeds meer de regie over zijn eigen leven: hij wordt meer afhankelijk van de hulp van anderen en dagelijkse handelingen worden steeds moeilijker.

Aantal mensen met dementie
Nederland telt op dit moment 280.000 mensen met dementie. Ook op jongere leeftijd kunnen mensen dementie krijgen. Naar schatting zijn er in Nederland 12.000 mensen met dementie die jonger zijn dan 65 jaar.

Kijk voor meer informatie op www.alzheimer-nederland.nl

Andere websites:
www.alzheimerexperience.nl
www.dementieonline.nl
www.dementelcoach.nl

Websites van organisaties in de regio met informatie en activiteiten:
www.ggnet.nl
www.alzheimer-nederland.nl/oost-gelderland
www.dementieoostachterhoek.nl
www.dementienetwerkwestachterhoek.nl