Apps voor mantelzorgers

Handige apps voor mantelzorgers

Als mantelzorger is het soms fijn om extra hulp te krijgen. Dit kan ook door middel van verschillende apps. Op deze pagina vindt u een aantal voorbeelden, het overzicht is niet uitputtend.

Kent u nog een handige app die beslist vermeld moet worden in dit overzicht? Laat het weten!
Downloaden en installeren is volledig op eigen risico, lees de informatie bij de apps goed.
Kijk ook op www.digitalezorggids.nl voor nog meer apps. 

 

Elkaar helpen

 

“Sterkte! Als ik iets voor je kan doen…” Hoor jij dat ook regelmatig? Maar vind je het alsnog moeilijk om hulp te vragen? Of weet je niet goed wat en van wie? In Huppla geven jouw vrienden concreet aan waarmee zij kunnen helpen. Jij ziet het aanbod in een helder overzicht. Dat is makkelijk!

Whapp maakt het zeker nu makkelijk om elkaar in de buurt te helpen. Zoek je iemand om boodschappen te doen? Of wil je weten wat mensen in jouw buurt nodig hebben zodat je kunt helpen? Whapp zoekt een match voor je. De app stuurt de vraag naar een aanbieder in de buurt. En zoekt verder bij een ‘nu even niet’.
Met Whapp weet je elkaar gemakkelijk te vinden. Zeker nu we goed voor elkaar willen zorgen. In Whapp vind je een rubriek met aangepaste activiteiten die vooral in deze periode belangrijk kunnen zijn. (tekst update 23-03-2020)

 • Rode kruis

Zorg dat je weet wat je moet doen bij een ongeval. Van brandwond tot vergiftiging en van bewusteloosheid tot een kneuzing. Met deze EHBO-app heb je alle EHBO-instructies altijd op zak. In een noodsituatie geeft de app je ook gesproken instructies. Download gratis voor iPhone en Android smartphones. Download gratis voor iOS en Android

 

Contact en agenda

 

 • Dat ben ik

De app ‘Dat ben ik’ helpt je om het gesprek aan te gaan met iemand met dementie. Weet je even niet waar je het over moet hebben? Met de app heb je altijd een onderwerp bij de hand dat positieve herinneringen oproept. Samen met familie en vrienden verzamel je gespreksonderwerpen die jouw naaste raken. Voeg afbeeldingen en video’s toe om het verhaal persoonlijker te maken. Laat je op ideeën brengen door de voorbeeldonderwerpen en filmpjes.
De app is gratis te downloaden voor Android en iOS.

 • Fello

Alle afspraken netjes op één plek. Wie wil dat nou niet? Fello helpt jou als mantelzorger hierbij. Met deze app kun je namelijk simpel al je afspraken inplannen en inzien. Verleen je de zorg samen met je vrienden en familie? Vorm dan een zorggroep en verdeel de taken. Ideaal, want zo weet iedereen wie er dit weekend op bezoek gaat. Of wie er vrijdag voor een warme maaltijd zorgt.
Fello is gratis te downloaden voor Android en iOS.

Welkom bij dé gratis bezoekplanner van Nederland. Wil je bezoek plannen voor jezelf of een ander? Bij Komopbezoek kun je gratis, snel en eenvoudig een bezoekkalender aanmaken waarmee familie en vrienden bezoek kunnen plannen. Komopbezoek wordt gebruikt door patiënten en hun naasten, mantelzorgers, revalidatiecentra en kraamvrouwen. Komopbezoek brengt iedereen samen.

 • MiessAgenda

Met de webapp MiessAgenda organiseer je zorg én aandacht rondom 1 persoon, bijvoorbeeld je vader of je moeder. Wie kan wanneer met vader naar de dokter? Gaat broer of zus zondag bij moeder op de koffie? Je stemt het allemaal vanuit 1 agenda af met jouw groepje. Dat kan alleen familie zijn. Of ook met de buren en misschien wel met vrijwilligers. Je bepaalt zelf wie in jouw groepje zit. miessagenda.nl.

 • ShareCare

ShareCare is een handige gratis app om samen te mantelzorgen. Een groepje maken: nodig familie, vrienden, buren of vrijwilligers uit met wie je samen voor iemand wilt zorgen. Veilig chatten: deel hulpvragen, de stand van zaken en wat de dokter zei. Hou de betrokkenen op de hoogte. Agenda delen: stem bezoekjes af, noteer afspraken. ShareCare overal: op je laptop, je telefoon of je tablet. ShareCare is gratis te downloaden voor iOS en Android.

 

Begeleiding – doelen

 

 • BETERapp

Met BETERapp kunnen zorgbehoevenden zelf initiatief nemen en bewust bezig zijn met het herstel. Dit doen ze door doelen te stellen en activiteiten in te plannen. Met BETERapp heb jij als mantelzorger vervolgens altijd inzicht in de voortgangen. Zo kun je ingrijpen als dat nodig is en een extra duwtje in de rug geven.
BETERapp is gratis te downloaden voor Android.

 • Livesafe (Mobiele personenalarmering, hiervoor dient een alarmknop aangeschaft te worden via Medipoint a € 89,95)

Ook als mantelzorger kan je natuurlijk niet overal bij zijn. Het is daarom fijn dat je via de app Livesafe (op www.livesafe.nl) altijd kunt zien waar de zorgbehoevende zich bevindt. Ook kun je ervoor kiezen om een melding te ontvangen wanneer iemand het huis verlaat, of wanneer er op de SOS-knop gedrukt wordt. Zo kun je altijd hulp verlenen als dat echt nodig is. Deze opties voor mantelzorgers zijn enkel beschikbaar na aanschaf van een betaald abonnement.

 • Dementia Diary / clock

Dementia Diary / Clock biedt een klokweergave met gebeurtenissen die op afstand kunnen worden geconfigureerd met behulp van een gedeelde agenda op de telefoon / tablet. Alle details van alle opties zijn beschikbaar op de website fashmel.com. “Geïnspireerd door mijn ervaringen met de zorg voor mijn moeder en schoonvader, die allebei aan dementie/alzheimer hebben geleden, is het Dementia Diary geschreven om zowel hun leven als dat van hun verzorgers te verbeteren.” Foto’s die op het apparaat of op Google Drive zijn geïnstalleerd, kunnen worden weergegeven of afgespeeld en worden gekoppeld aan agenda-afspraken. Dementia/Digital Diary/Clock is gratis te downloaden voor Adroid en voor €3,49 voor iOS.

 

Medicatie

 

 • MediSafe

Als mantelzorger moet je vaak aan veel dingen tegelijk denken. Meestal hoort hier ook het innemen van de juiste dosering medicatie bij. Zijn er ingewikkelde gezondheidsproblemen? Je kunt dan de medicatie manager MediSafe gebruiken. Deze gratis app helpt je met het onthouden van het voorgeschreven doseringen en stuurt je herinneringen op het juiste tijdstip. Handig! Download: Apple | Android.

 • MedApp Medicijnen

MedApp Medicijnen helpt je je medicijnen goed in te nemen. Met de app kun je medicijnwekkers instellen, bijsluiters bekijken, innameroosters raadplegen en medicijn- en prijsinformatie vinden. Je hoeft medicijnen niet handmatig in te voeren. Je kunt de barcodes op de doosjes scannen. In de GGDAppstore heeft de app vijf sterren. De app is gratis. Download: Apple | Android.

 • GGZ Friesland MedAlert

MedAlert geeft herinneren wanneer het tijd is om je medicijnen in te nemen. Ook helpt de app je medicijnvoorraad bij te houden. Elke keer als je een medicijn inneemt, telt MedAlert af en geeft tijdig aan wanneer het tijd is om nieuwe voorraad te bestellen. Daarnaast heb je bij elke alert de mogelijkheid om aan te geven hoe jij je op dat moment voelt en kan je een notitie schrijven. In de GGDappstore heeft de app vijf sterren. MedAlert is gratis. Download: Apple | Android.

 • Medicijn en Pil Herinnering – MyTherapy

MyTherapy biedt herinneringen voor medicijnen, metingen en oefeningen. In de app kun je ook andere mensen koppelen, die jou kunnen helpen te houden aan je medicatieschema. Ook kun je lichaamsmetingen bijhouden in de app: glucose, bloeddruk en dergelijke. Deze metingen kun je printen als een gezondheidsrapport en eventueel delen met je zorgverlener. In de GGDAppstore heeft de app vijf sterren. De app is gratis. Download: Apple | Android.

 

Ziektebeelden

 

 • Astmaatje 

Voor astmapatiënten in de leeftijd tussen 12 en 17 jaar, te vinden op www.longfonds.nl. Het doel van de app is om jongeren met astma beter inzicht te geven in en controle over hun ziekte. De app wil dit doel bereiken door informatie te verschaffen over situaties die veel onder jongeren voorkomen en problemen zouden kunnen verschaffen. Daarnaast geeft het de mogelijkheid de ziekte te monitoren door de uitslagen van een astma-controle test bij te houden, waardoor meer inzicht ontstaat over de huidige situatie omtrent hun gezondheid. Daarnaast kunnen vragen opgehelderd worden door het gebruik van de luchtbrug. Professionals kunnen de resultaten van de test van een afstand monitoren indien gebruik wordt gemaakt van de luchtbrug. Wordt hier geen gebruik van gemaakt, dan kan de patiënt de resultaten meenemen naar het spreekuur.

 • Migraine buddy

In deze app houd je een dagboek bij over je dagelijkse hoofdpijn/migraine en welke factoren een rol spelen bij een migraineaanval. Men kan bijhouden waar de pijn begon, vastleggen wat je at en dronk, hoelang een aanval duurde of wat je gedaan hebt om de pijn te verlichten. De app zorgt ook voor het vastleggen van je slaapgedrag en je beweging, omdat deze factoren ook van invloed kunnen zijn op een migraineaanval. De app helpt ook om meer informatie te krijgen over de triggers die de migraineaanvallen veroorzaken. Door het gebruik van de migraine buddy app, wordt zelfmanagement gestimuleerd. De app is geen e-health interventie, maar een hulpmiddel om zelf inzicht te krijgen in je aandoening en factoren die het triggeren, en daarnaast om dit inzicht te delen met je behandelend arts, dus als hulpmiddel om in gesprek te gaan met je arts.
De app is gratis te downloaden voor Android en iOS.

 • Myinlife (dementie)

Met de app Myinlife van dementie.nl kun je familie, vrienden en bekenden met elkaar verbinden. Jullie vormen samen een steunkring rondom je naaste met dementie. Via Myinlife deel je afspraken, taken en gebeurtenissen. Zo kun je als mantelzorger eenvoudig aangeven waarbij je hulp kunt gebruiken. Als vriend of familielid zie je snel hoe je kunt helpen. De app is beschikbaar voor iOS en Android.
Daarnaast heeft de website dementie.nl veel informatie, filmpjes, hulp en advies rondom dementie.

 • Reuma App TIJDELIJK OFFLINE i.v.m. update

De afdeling Reumatologie van het Erasmus MC heeft samen met patiënten een nieuw hulpmiddel ontwikkeld: de Reuma App. Met de Reuma App krijgen patiënten gepersonaliseerde informatie waardoor ze meer grip krijgen op hun ziekte. De app moet patiënten een betere kennis over hun ziekte verschaffen en ze beter voorbereiden op gesprekken met hun arts.
De Reuma App stelt vragen over allerlei onderwerpen die patiënten zelf kunnen kiezen. Bijvoorbeeld over bewegen, werk, medicatie of pijn. Op basis van hun antwoorden krijgen patiënten informatie en praktische tips, waardoor ze makkelijker met hun ziekte kunnen omgaan. Met het uitgebreide logboek kunnen patiënten zien hoe het met hun ziekteverloop gaat. Iedere dag kan de patiënt aangeven hoe hij of zij zich voelt en eventueel een vragenlijst invullen over zijn of haar functioneren met reuma. De patiënt krijgt zo meer inzicht hoe de reuma verloopt.
Zodra de app weer beschikbaar is, zal deze onder andere hier te downloaden zijn.

 • One Drop (diabetes)

One Drop is een gratis app toegankelijk voor zorgvragers met verschillende typen diabetes en zelfs pre-diabetes. In deze app kan de zorgvrager aangeven waar hij/zij aan wilt werken. Wanneer de app opgestart wordt zal er gevraagd worden naar persoonlijke gegevens, zoals naam, gewicht en leeftijd. Daarnaast kan er ook voor gekozen worden om de bloeddruk in te voeren, welke tevens belangrijk is voor diabetespatiënten. Het doel van de app is het bijhouden van de bloedglucose en het in kaart brengen van factoren van invloed, zoals activiteit en voeding. Bij de betaalde versie van One Drop kan er tevens gevraagd worden naar adviezen en assistentie door gecertificeerde hulpverleners. De app is te downloaden voor iOS en Android.

 

Ter informatie

 
Zorgaanbieders kunnen ervoor kiezen om gebruik te maken van apps in de communicatie met mantelzorgers. Een paar voorbeelden van apps die ingezet kunnen worden zijn: