E-learning voor mantelzorgers

Als mantelzorger kunt u soms wel wat steun gebruiken bij de zorg die u heeft voor een ander. Daarvoor organiseert VIT trainingen en themabijeenkomsten waarbij u informatie en advies krijgt om de zorg beter en langer vol te houden.  Meestal is dat op locatie maar misschien is het voor u lastig om naar bijeenkomsten te komen. Daarom vindt u hieronder een overzicht van trainingen over onderwerpen die u online kunt volgen. 

De zorg goed volhouden

Als je zorgt voor een ander, dan doe je dat omdat deze zich niet meer alleen kan redden. Zijn ziekte en afhankelijkheid zorgen er voor dat hij met zijn wensen en behoeften in het centrum van de belangstelling komt te staan. Toch heb je zelf ook wensen en behoeften. Om goed te kunnen zorgen en het zorgen vol te kunnen houden, dien je je eigen wensen en behoeften te respecteren. 
Heb je tijdens het volgen van de trainingen vragen of wil hierover praten. Bel dan voor een gesprek met onze mantelzorgconsulent!

  • De Zorg de Baas
    (gratis; van mantelzorgorganisatie Markant)
  • Mantelzorgbalans
    (gratis; voor mantelzorgers die zorgen voor iemand die ongeneeslijk ziek is)
  • Coachfriend
    (gratis voor leden van MantelzorgNL; lidmaatschap kost € 23,–)

Ontspannen

Yogadocent en ademcoach Jasmijn Koelink begeleidt je door twee simpele ademhalingstechnieken waarbij je je adem verdiept en vertraagt. Door bewust de overgang te maken van ‘geademd worden’ naar ‘je adem inzetten’, ben je in staat om sneller en dieper te ontspannen. Het vraagt slechts je aandacht en bereidwilligheid om het uit te proberen.

 

Persoonsgerichte thema’s

Assertiviteit is het opkomen voor je eigen belangen, zonder over de belangen van een ander heen te lopen. Het betekent niet dat je een gebrek aan zelfvertrouwen hebt of verlegen bent, maar heeft alles te maken met hoe je in relatie tot de ander hándelt. Het is dus een communicatiemiddel om je doelen te bereiken, waarbij wederzijds respect centraal staat. In de training wordt aandacht besteed aan het duidelijk kenbaar (durven) maken van je mening en de manier waarop je jezelf profileert.
Dit werkt via een PDF dat gedownload kan worden nadat je naam, geslacht, postcode en email adres door hebt gegeven.

Als u moeite hebt met het structureren en invulling geven aan uw dag, kan deze module u helpen. U brengt in kaart hoe u uw dagen indeelt, denkt na over wat u anders zou kunnen doen en oefent met het opstellen van een weekplanning.
Wilt u aan de slag met deze of andere modules? Volg dan de stappen onderaan deze website en maak een account aan.

Deze training is ontwikkeld door de landelijke vrijwilligersorganisatie Humanitas. In deze training leert u hoe je iemand helpt om zelf, vanuit zelfvertrouwen en met eigen kracht iets aan de situatie te veranderen.

Deze training is ontwikkeld door de landelijke vrijwilligersorganisatie Humanitas. De vrijwilligers van Humanitas helpen mensen vanuit hun eigen kracht iets aan de situatie te veranderen. Ondersteunt u iemand die in een kwetsbare situatie zit? En wilt u meer weten over het bewaken van je grenzen? In deze training leert u hoe je je eigen grenzen kunt herkennen en aangeven.

Deze training is ontwikkeld door de landelijke vrijwilligersorganisatie Humanitas. De vrijwilligers van Humanitas helpen mensen vanuit hun eigen kracht iets aan de situatie te veranderen. Ondersteunt u iemand die in een kwetsbare situatie zit? En wilt u meer weten over het bewaken van je grenzen? En ervaart hij onvoldoende betekenisvolle contacten en wil hij daar verandering in brengen?
In deze training leert u hoe je iemand kunt ondersteunen bij het versterken en uitbreiden van zijn sociale netwerk.

Deze training is ontwikkeld door de landelijke vrijwilligersorganisatie Humanitas. De vrijwilligers van Humanitas helpen mensen vanuit hun eigen kracht iets aan de situatie te veranderen. Ondersteunt u iemand die in een kwetsbare situatie zit? In deze training worden handvatten geboden die je kunnen helpen in de omgang met emoties van de hulpvrager.

Last van langdurig gespannenheid of uzelf uitgeblust voelen? U leert in deze module wat overspannenheid is en krijgt inzicht in het ontstaan en de instandhouding van overspannenheid. Vervolgens leert u hoe u dit zelf kan verminderen. Er komen oefeningen aan bod op het gebied van ontspanning, het leren omgaan met stress en tijdsmanagement.
Wilt u aan de slag met deze of andere modules? Volg dan de stappen onderaan deze website
en maak een account aan.

Piekert u veel? Leer wat piekeren is en waarom u piekert. Het doel van deze module is om u inzicht te geven in uw piekergedachten en het ontstaan hiervan. U leert hoe u deze piekergedachten kan verminderen.
Wilt u aan de slag met deze of andere modules? Volg dan de stappen onderaan deze website en maak een account aan.

Wilt u iets veranderen aan uw slaapgedrag? Met behulp van deze module begrijpt u hoe slaapproblemen ontstaan. U leert hoe u dit kunt verminderen door het bijhouden van een slaapdagboek, slaapadviezen, piekeren verminderen, oplossingsgericht denken en ademhalings- en ontspanningsoefeningen.
Wilt u aan de slag met deze of andere modules? Volg dan de stappen onderaan deze website en maak een account aan.

Hebt u last van aanhoudende sombere gevoelens? Met behulp van deze module kunt u leren wat somberheid is. Het geeft inzicht in het ontstaan en de instandhouding van sombere gevoelens. Er komen oefeningen aan bod om u te helpen om zelf de sombere stemming te verminderen.
Wilt u aan de slag met deze of andere modules? Volg dan de stappen onderaan deze website en maak een account aan.

Van stress is bekend dat het ongemerkt kan leiden tot grote psychische of lichamelijke problemen. Daarom is het belangrijk dat u weet welke situaties bij u stress veroorzaken en waar u aan kunt merken dat u stress hebt. Deze module helpt u om stress op tijd te herkennen.
Wilt u aan de slag met deze of andere modules? Volg dan de stappen onderaan deze website en maak een account aan.

 

Over gespreksvoering

Deze training is ontwikkeld door de landelijke vrijwilligersorganisatie Humanitas. De vrijwilligers van Humanitas helpen mensen vanuit hun eigen kracht iets aan de situatie te veranderen.
Ondersteunt u iemand die in een kwetsbare situatie zit? In deze training leert u hoe je een versterkend gesprek kunt voeren door middel van een dialoog.

Krijgt uw naaste zorg of ondersteuning van de gemeente op basis van de Wmo of jeugdzorg. Dan onderzoekt de gemeente in een gesprek wat er nodig is. Wat houdt dit keukentafelgesprek in? Wat kun je er als mantelzorger mee? En hoe kan je je hierop voorbereiden? Je leest het op deze pagina’s.

 

Praktische trainingen 

Wilt u graag meer gaan bewegen? In deze module krijgt u uitleg over het belang van beweging en u gaat concrete doelen stellen. Wat zijn uw belemmeringen en motivatie om te bewegen? Door een dagelijkse zelfregistratie van beweging krijgt u meer zicht op uw bewegingspatroon. Dit helpt u uw doelen op het gebied van (meer) bewegen te bereiken.
Wilt u aan de slag met deze of andere modules? Volg dan de stappen onderaan deze website en maak een account aan.

Ergonomisch werken met je computer om klachten aan je rug, nek, schouders en handen te voorkomen.

Je leert de basisprincipes van het ergonomisch rijden met bedden, karren, tilliften, etc. Het gaat hier nadrukkelijk om de basis, de echte vaardigheden leer je natuurlijk pas in de praktijk.

Zet Mindfulness in als aanvullende module bij blijvende rusteloosheid, spanning of stress. U krijgt uitleg over mindfulness en bijbehorende oefeningen. Er is in het bijzonder aandacht voor de invloed van gedachten en manieren om mindfulness in het dagelijks leven toe te passen.
Wilt u aan de slag met deze of andere modules? Volg dan de stappen onderaan deze website en maak een account aan.

Je kunt onverwacht geconfronteerd worden met hulpvragen over zorghandelingen en zelfredzaamheid waar je niet op bent voorbereid. Samenbeterthuis.nl biedt verschillende instructievideo’s en praktische cursussen aan (voor €14,70 per cursus). Voorbeelden: vallen voorkomen en opstaan, opstaan en gaan zitten, lopen aan de arm, lopen met een wandelstok, lopen met een rollator, enz.

3 gratis online cursussen van Per Saldo, de belangenvereniging van mensen met een persoonsgebonden budget.

 

Informele zorg

Wilt u meer leren over het samenwerken met informele zorg rondom mensen met dementie, Licht Verstandelijke Beperking of een Niet-aangeboren hersenletsel? Bij het zorgen voor deze groepen mensen is de aandoening vaak onzichtbaar of zijn er problemen met zelf-inzicht. Dit kan zorgen voor een extra belasting van de mantelzorger. Een goede relatie met de professional is dan nodig en vormt de basis voor een goede samenwerking.

 

Dementie

Leven met dementie, dat is ingrijpend voor alle betrokkenen. DementieOnline biedt informatie, tips, advies en een online cursus voor mantelzorgers, zodat u nog beter voor uw naaste met dementie kunt zorgen.

We spreken van dementie op jonge leeftijd als de eerste symptomen van dementie optreden vóór het 65e levensjaar. Deze training is bedoeld voor partners, kinderen, broers, zussen, ouders, andere familieleden, vrienden en kennissen van iemand met dementie op jonge leeftijd.

Uit onderzoek blijkt dat het grootste deel van de mantelzorgers zwaar belast is. Voel je je belast? Maak de test en weet binnen 5 minuten in hoeverre je belast bent en krijg tips hoe hier mee om te gaan.

Met deze gratis online trainingen vergroot je jouw kennis over dementie en leer je vaardigheden in de omgang met iemand met dementie.

Sommige mensen met dementie zijn zich ervan bewust dat ze dementie hebben, anderen beseffen zich dit juist niet. Je naaste kan verbergen dat ze steeds meer dingen niet meer weet of kan. We noemen dit verbloemend gedrag. Om het veranderende gedrag van je naaste te begrijpen, is het belangrijk dat je weet waar het gedrag vandaan komt. In deze online training leer je in drie stappen beter omgaan met verbloemend gedrag.

Een van de kenmerken van dementie is dat het gedrag verandert. Je naaste en jij zullen hieraan moeten wennen. Om je hierbij te helpen, is de online training ‘Omgaan met veranderend gedrag bij dementie’ ontwikkeld. Iedere training bestaat uit een video en een aantal vragen. De training helpt je om het veranderende gedrag van je naaste te begrijpen en geeft tips om er beter mee om te gaan.

 

NAH (Niet Aangeboren Hersenletsel)

Tijdens Met MAF meer mens krijg je gereedschap dat helpt bij het kaartlezen en jouw richting te bepalen. Van belang is dat je je realiseert dat Met MAF meer mens geen therapie of behandelmodule is. De e-learning is bedoeld voor mensen met NAH in de chronische fase en de mantelzorger.

 

Niet zichtbare beperkingen

Door het doen van deze Free Learning Module kun je jezelf basiskennis bijbrengen over wat ‘Niet zichtbare beperkingen’ zijn en hoe je daar in je communicatie rekening mee kunt houden.

Basiskennis over wat ‘Niet zichtbare beperkingen’ zijn en leren hoe je hiermee in je communicatie rekening kunt houden. Denk hierbij aan beperkingen zoals een licht verstandelijke beperking, niet aangeboren hersenletsel (NAH) of een vorm van autisme.

 

Chronische aandoeningen

Kinderen en jongeren die een broer of zus hebben met een ziekte, krijgen met dingen te maken die andere kinderen niet meemaken, zoals: zorgen om je zieke broer/zus, ouder(s) die vaak in het ziekenhuis zijn, meer taken thuis, iedereen vraagt steeds hoe het met je broer/zus gaat.
In de cursus leren de kinderen beter omgaan met moeilijke situaties die ze meemaken door de ziekte van hun broer of zus. Ook kan het fijn zijn om met leeftijdsgenoten te praten die in een vergelijkbare situatie zitten.
(via opkoersonline.nl is aanmelden verplicht)

Als ouder van een chronisch ziek kind heb je meer zorgen en taken dan wanneer je kind niet ziek is. Zo moet je regelmatig naar het ziekenhuis met je kind, kan je je zorgen maken over de therapietrouw van je kind, de toekomst of hoe je de aandacht tussen alle gezinsleden moet verdelen. Dit kan af en toe extra uitdagingen en zorgen met zich meebrengen.
(via opkoersonline.nl is aanmelden verplicht)

Wil jij chatten met andere jongeren die ook een chronische ziekte of aandoening hebben? Dat kan bij Op Koers Online. Jongeren met verschillende chronische ziektes of aandoeningen komen bij elkaar in de groep. Het maakt dus niet uit welke ziekte of aandoening je hebt, en hoeveel last je ervan hebt. Als het je leuk lijkt om met anderen te chatten, kun je je aanmelden.
(via opkoersonline.nl is aanmelden verplicht)