Werk en mantelzorg: leidinggevende kan het verschil maken!

Ruim 1 op de 4 werkenden in Nederland combineert een betaalde baan met mantelzorg. Denk aan zorg voor ouders die ouder worden, een partner die ziek is of een kind met een beperking. Het is belangrijk dat er oog is voor werkende mantelzorgers, want bovengemiddeld vaak ligt een burn-out op de loer. Uit onderzoek van Werk&Mantelzorg onder 26.700 werknemers en leidinggevenden blijkt begrip de sleutel tot succes te zijn.

Leidinggevende maakt het verschil
Bij werkgevers groeit het besef dat aandacht en begrip voor werknemers zich ruimschoots terugbetaalt. Het overgrote deel van de leidinggevenden (93%) is bereid om mee te denken over een betere balans tussen werk en mantelzorg. Leidinggevenden kunnen problemen voor zijn door te weten wat er thuis bij werknemers speelt. Werknemers die samen met hun leidinggevende in gesprek gaan komen in 84% van de gevallen tot een goede oplossing. Dit leidt tot meer motivatie, loyaliteit, tevredenheid en productiviteit van de werknemer. Bovendien zorgen goede oplossingen voor minder gezondheidsklachten en wordt verzuim en een burn-out voorkomen.

Grote kans op burn-out
Als een werknemer geen begrip ervaart van de leidinggevende, dan wordt de balans tussen werk en mantelzorg twee keer zo vaak als slecht beoordeelt (39%). Een slechte balans tussen werk en privé kan leiden tot overbelasting of gezondheidsproblemen met als gevolg een burn-out. En dan zit niet alleen de werknemer, maar ook de werkgever met de handen in het haar. Naast verlies aan productiviteit en continuïteit van een zieke werknemer zorgt uitval ook voor extra werkdruk bij collega’s. Bovendien zijn de kosten van een burn-out voor de werkgever niet gering. Deze komen gemiddeld neer op € 75.000,-.

Lees hier het hele artikel of download het onderzoeksrapport