Veilig thuis (blijven) wonen

Ben je minder valide geworden, dan kunnen de normaalste objecten opeens grote obstakels zijn. Maar ook dementie kan zorgen voor risicovolle situaties thuis. Welke aanpassingen kun je maken om toch in je eigen huis te blijven wonen? En in hoeverre kun je daar als naaste bij helpen? Hieronder vindt u informatie over mogelijkheden om zo lang mogelijk thuis te blijven wonen.  

Ergotherapeut Linda van der Voorde is gespecialiseerd in neurorevalidatie en komt zo in contact met uiteenlopende mensen die hun leven opnieuw moeten inrichten. In een interview hierover met Nu.nl vertelt ze welke gevolgen dat kan hebben voor het thuis blijven wonen. “Ik ga vaak op huisbezoek om de situatie te analyseren. Met kleine aanpassingen kun je proberen te zorgen dat iemand thuis nog zolang mogelijk kan functioneren. “Tegenwoordig moet je kleine hulpmiddelen vaak zelf aanschaffen”, legt Van der Voorde uit. “Hoewel verhuurders ook nog weleens hulpmiddelen vergoeden. Grotere aanpassingen, zoals een traplift, lopen via de Wet maatschappelijke ondersteuning bij de gemeente. Een ergotherapeut kan daarbij objectief kijken hoe je wordt beperkt in je woning, en wat daarbij helpend is. Soms moeten er zo veel aanpassingen worden gedaan dat de gemeente een verhuisadvies geeft.”
Lees verder

Veiligheid bij dementie
Als de dementie bij je naaste erger wordt, kan ze situaties minder goed overzien en het risico op gevaar slechter inschatten. Zo zijn er allerlei situaties te bedenken die gevaarlijk kunnen zijn voor je naaste. Soms kun je met kleine maatregelen ongelukken voorkomen. Tachtig procent van de ongelukken met ouderen in en om huis komt door een valpartij. De kans op botbreuken daarbij is groot en herstellen van een breuk duurt lang. Door struikelen en vallen in huis zo veel mogelijk tegen te gaan, voorkom je veel leed voor je naaste. Losliggende snoeren, kleden met opkrullende randen, een glad geboend parket, een trap zonder leuning en slechte verlichting zijn risicosituaties die je makkelijk kunt aanpakken.
Lees meer

Overzicht hulpmiddelen
Als u ouder wordt of een ziekte of beperking heeft, gaan dagelijkse handelingen niet altijd meer vanzelf. Gelukkig zijn er honderden hulpmiddelen die u kunnen helpen. Een overzicht daarvan vindt u op de onafhankelijke website Hulpmiddelenwijzer.

Innovaties in de zorg
Zorgtechnologie, digitale zorg, zorginnovaties, e-health… het zijn eigenlijk allemaal slimme zorgoplossingen. Zulke nieuwe hulpmiddelen, werkwijzen en technologieën in de zorg noemen wij ‘zorg van nu’, want het gebruik ervan is niet meer iets van de toekomst. Het is gewoon van nu. Zorg van Nu is een initiatief van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) dat in 2018 is gestart. Of je nu patiënt, mantelzorger of professional bent, Zorg van Nu laat zien welke innovaties in de zorg je verder kunnen helpen. Zoals sporten met een robot. Kijk hier op de website.

Beleefhuis Zlimthuis
U bent energiek, zelfstandig en gezond. Daarom bepaalt u zelf de kwaliteit en inrichting van uw woonomgeving. Naarmate de jaren verstrijken kunnen u of uw naasten echter net iets meer comfort nodig hebben. Hiertoe biedt Zlimthuis u een unieke oplossing: het Beleefhuis. Dit is een demonstratiewoning waarin u zich grondig en eenvoudig kunt oriënteren op ‘slimme’ producten en diensten op het gebied van zelfredzaamheid in huis. Onderzoek heeft immers aangetoond dat woning aanpassingen in een langer zorgeloos verblijf thuis resulteren. Lees verder