Kennisplein informele zorg gelanceerd

Op maandag 17 mei lanceerden Hogeschool Utrecht, MantelzorgNL en Movisie het kennisplein informele zorg. Het kennisplein is bedoeld voor iedereen in het onderwijs en de beroepspraktijk van zorg en welzijn die op zoek is naar kennis en inspiratie op het gebied van informele zorg. Zo is er één plek waar actuele en relevante kennis vindbaar is. Het plein biedt de mogelijkheid aan iedereen om kennis en tools met anderen te delen.

Onderdelen van het kennisplein:

  • E-learningmodules (door Hogeschool Utrecht)
    Er zijn vier e-learningmodules ontwikkeld voor het onderwijs en de beroepspraktijk. Om competenties te ontwikkelen in de samenwerking met informele zorgers in situaties rond mensen met dementie, niet aangeboren hersenletsel en een (licht)verstandelijke beperking.
  • Stagebureau informele zorg (door MantelzorgNL)
    Het stagebureau Informele Zorg biedt betekenisvolle stages in de informele zorg. Mbo- en hbo-studenten worden voor één van hun stages gekoppeld als maatje aan een hulpvrager (en hun mantelzorger). Op deze leerplek leert de student om aan te sluiten bij de leefwereld van mensen, gespreksvaardigheden om de dialoog aan te kunnen gaan en het aangeven van grenzen. Drie belangrijke vaardigheden die in de toekomstige beroepspraktijk van groot belang zijn.
  • Aan de slag met het sociale netwerk (door Movisie)
    Wat kan een sociaal netwerk de mantelzorger(s) en diens naasten bieden? Het sociale netwerk kan een bron zijn waar men steun ervaart. Een plek waar iemand zich geliefd en gekend voelt. Hoe ga je aan de slag met het netwerk? We proeven aan kennis en tools die jou daarbij kunnen helpen.

 

Bekijk hier het kennisplein informele zorg.