Zorgen over vergeetachtigheid?

Misschien maakt u zich zorgen dat u dement wordt, omdat u vergeetachtig bent. Bijna alle ouderen krijgen last van vergeetachtigheid, terwijl maar een klein deel te maken krijgt met dementie. Er is een aantal duidelijke verschillen tussen normale geheugenproblemen en beginnende dementie.

Vergeetachtigheid en dementie zijn niet hetzelfde. Vergeetachtigheid is een onschuldig verschijnsel waarbij iemand zich tijdelijk iets niet kan herinneren. Bij dementie is de informatie niet meer toegankelijk en lijkt het alsof deze voorgoed is verdwenen.

Bij vergeetachtigheid is sprake van ‘normale’ geheugenklachten. Het lukt bijvoorbeeld niet om op iemands naam te komen. Vergeetachtigheid verstoort het dagelijkse leven niet. Iemand die vergeetachtig is, kan zonder moeite het huishouden doen, de financi├źn regelen en een reis ondernemen.

De symptomen van dementie zijn vele malen ernstiger. Iemand met dementie vergeet niet alleen de naam van een kennis, maar herkent de persoon helemaal niet meer. De informatie verdwijnt langzaam maar zeker uit het geheugen of is niet meer toegankelijk. Iemand met dementie krijgt moeite met plaats en tijd, en verdwaalt in een bekende omgeving. Of hij vergeet dingen die hij in de loop van zijn leven heeft geleerd, zoals hoe je een boterham moet smeren. Ook kunnen problemen met de taal ontstaan en verandert het gedrag van iemand met dementie. Voor mensen met dementie zijn veel dagelijkse handelingen al gauw te moeilijk.

Kijk hier voor meer informatie hierover in deze folder (van de samenwerkende organisaties en gemeenten in de Achterhoek)

Ook op de website van Alzheimer Nederland leest u meer