De zorg volhouden en de baas blijven; hoe doe ik dat?

Vrijwel iedereen krijgt vroeg of laat wel te maken met mantelzorg. Het overkomt je. Vanuit persoonlijke betrokkenheid zorg je voor een dierbare. Mantelzorg komt er echter altijd extra bij, naast andere zaken in het leven die belangrijk zijn, zoals een gezin, werk, hobby en sociale contacten. Om dat vol te kunnen houden is het belangrijk om op tijd hulp te vragen en niet te wachten tot het geestelijk of lichamelijk te zwaar wordt.

Als je zorgt voor een ander, dan doe je dat omdat deze zich niet meer alleen kan redden. Zijn ziekte en afhankelijkheid zorgen er voor dat hij met zijn wensen en behoeften in het centrum van de belangstelling komt te staan. Toch heb je zelf ook wensen en behoeften. Deze zijn niet minder belangrijk dan die van de verzorgde. Om goed te kunnen zorgen en het zorgen vol te kunnen houden, dien je je eigen wensen en behoeften te respecteren. 

Leren hoe je de zorg goed volhoudt
VIT biedt regelmatig bijeenkomsten aan waarin je samen met andere mantelzorgers handvatten, tips en adviezen aangereikt krijgt om de zorg goed te kunnen volhouden. Ook leer je daarbij van elkaar. Op dit moment is dat vanwege corona niet mogelijk. Daarom vind je hieronder een aantal online trainingen die je mogelijk kunnen helpen bij je mantelzorg.  
Wat wèl kan: mocht je tijdens het online volgen van een dergelijke cursus vragen hebben, meer informatie willen of naar aanleiding van de cursus ergens over willen praten, dan kun je terecht bij onze mantelzorgconsulenten. Je kunt bellen, mailen, maar ook een online gesprek is mogelijk via zoom of teams. Wil je naar aanleiding van de onlinecursus een gesprek bij jou thuis, dan komt de mantelzorgconsulent, met inachtneming van de coronaregels, bij jou thuis. Dus je hoeft het niet helemaal alleen te doen. 
Kijk hieronder voor de verschillende online trainingen.  

De Zorg de Baas
(gratis; van mantelzorgorganisatie Markant)

Mantelzorgbalans
(gratis; voor mantelzorgers die zorgen voor iemand die ongeneeslijk ziek is)

Coachfriend
(gratis voor leden van MantelzorgNL; lidmaatschap kost € 23,–)