Resultaten Dementiemonitor Mantelzorg 2020; landelijk en regionaal

Iedere twee jaar voert Alzheimer Nederland samen met het Nederlands Instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg (NIVEL) een groot onderzoek uit onder mantelzorgers. Met de resultaten van dit onderzoek vragen zij aandacht voor de problematiek en behoeften van mensen met dementie en hun mantelzorgers. Ook helpen de resultaten om advies te geven over de verbetering van regionale dementiezorg. De uitkomsten worden gedeeld met het ministerie van VWS, zorgaanbieders en – verzekeraars en gemeenten. Ook Tweede Kamerleden maken er gebruik van. Op die manier hoopt Alzheimer Nederland invloed te hebben op landelijke besluitvorming.  

Resultaten 2020
Dit jaar hebben 3.577 mantelzorgers meegedaan aan de Dementiemonitor Mantelzorg. Hieruit bleek onder andere dat mantelzorgers van mensen met dementie zich zwaar belast voelen door de hoeveelheid zorg die zij geven. Gemiddeld is hun aantal uren zorg vergelijkbaar met een fulltime baan. Bekijk de infographic voor een overzicht van de resultaten, of download hieronder het hele rapport. 

Rapportage Dementiemonitor Mantelzorg 2020

Infographic resultaten landelijk

Regiorapportages
Ook voor de regio’s zijn de uitslagen gebundeld. Helaas waren er voor de regio Oost-Achterhoek te weinig deelnemers aan de monitor om dit te genereren. Voor de West-Achterhoek is er wel een rapportage. Hierin leest u hoe het gaat met mantelzorgers van mensen met dementie in deze regio. Wat valt op in positieve of negatieve zin? Hoe ‘scoort’ regio West-Achterhoek in vergelijking met het landelijk totaal? De antwoorden op deze vragen vindt u in het rapport ‘Dementiemonitor Mantelzorg 2020 regio West-Achterhoek’. Deze kunt u hieronder downloaden. Voor een overzicht van de resultaten bekijkt u onderstaande infographic.

Rapportage Dementiemonitor Mantelzorg 2020  West Achterhoek

Infographic resultaten West-Achterhoek

Bron: Alzheimer Nederland; afdeling Oost-Gelderland