10 november: Dag van de mantelzorg

Dinsdag 10 november is het voor de 23ste keer de Dag van de Mantelzorg. Op deze dag staan we stil bij alle Nederlanders die zorgen voor iemand die zij lief hebben. Dat zorgen lijkt vanzelfsprekend, maar dat is het niet. Zeker niet dit jaar in coronatijd.

Mantelzorg is alle hulp aan een hulpbehoevende door iemand uit diens directe sociale omgeving. Ook minder intensieve hulp, de hulp aan huisgenoten en de hulp aan instellingsbewoners zijn meegenomen. Mantelzorg is hulp die verder gaat dan de zogenoemde ‘gebruikelijke hulp.

Ik? Ben ik mantelzorger?
De Dag van de Mantelzorg is in het leven geroepen om erkenning en herkenning te creëren. Vaak herkennen mantelzorgers zich niet in de term ‘mantelzorger’. Simpelweg omdat het woord niet bij iedereen bekend is en mantelzorgers de zorg vanuit vanzelfsprekendheid uitvoeren: ‘ik ben moeder, partner, zoon of dochter en daarom zorg ik’! Daarom is het van belang voor iedereen die professioneel of als vrijwilliger in contact komt met zorgvragers ook aandacht te geven aan de naaste en deze ook aan te spreken als mantelzorger. Op deze manier kunnen mantelzorgers de ondersteuning vinden die ze nodig hebben om de zorg goed vol te houden. 

Belangrijke kenmerken van mantelzorg:

Mantelzorg is onbetaald
Mantelzorg is onbetaalde hulp en kan nooit als een verplichting worden opgelegd. Hulp aan mensen zonder gezondheidsbeperkingen, zoals oppassen op gezonde kleinkinderen, valt buiten de definitie.

Mantelzorg is vrijwillig, maar geen vrijwilligerszorg
Mantelzorg en vrijwilligerszorg worden soms door elkaar gehaald. Toch zijn het verschillende zaken:

Mantelzorg komt op je pad
Iedereen krijgt vroeg of laat te maken met mantelzorg: je bent mantelzorger, je wordt mantelzorger of je (hebt) in de toekomst hulp van een mantelzorger nodig. Mantelzorgers zorgen soms 24 uur per dag, ze kunnen hier niet zomaar mee stoppen en ze verrichten soms verpleegkundige handelingen.

Voor vrijwilligerszorg kies je
Vrijwilligers kiezen ervoor om te zorgen. Bij de start is er meestal (nog) geen emotionele band. Zij verlenen hun zorg voor een beperkt aantal uren en kunnen hier op eigen initiatief mee stoppen. Zorgvrijwilligers werken in georganiseerd verband voor een organisatie en verrichten zelden verpleegkundige handelingen.