Landelijke actie ‘Deel je zorg!’

De campagne ‘Deel je zorg’ stimuleert mantelzorgers over hun zorgen te praten of hulp te zoeken.

Als je voor iemand zorgt, ben je mantelzorger. Dat heeft mooie kanten, maar kan ook zwaar zijn. Zo loop je misschien tegen vragen of problemen aan. Het is daarom goed om je zorg te delen. Dat is de boodschap van de landelijke campagne ‘Deel je zorg’. 

Mantelzorgers kunnen de weg naar ondersteuning bij hun zorgtaken soms moeilijk vinden. Ze herkennen zich niet als mantelzorger en vinden het niet makkelijk om hulp te vragen of een luisterend oor te vinden bij een professional. Het ministerie van VWS werkt samen  met de VNG, MantelzorgNL en de landelijke Alliantie jonge mantelzorg via de campagne ‘Deel je zorg’ om dit te verbeteren. Zodat mantelzorgers de zorg voor hun naaste met de juiste ondersteuning beter kunnen volhouden. 

Bekende en onbekende Nederlanders laten weten waarom ‘je zorg delen’ zo belangrijk is.

Jörgen Rayman
Jörgen is niet alleen een bekende cabaretier en presentator, hij is ook mantelzorger. Hij zorgt al 10 jaar voor zijn vrouw Sheila. Zij kampt met fibromyalgie, een vorm van spierreuma. Sheila heeft al tien jaar chronisch pijn waar ook Jörgen geen oplossing voor heeft. Dat doet hem veel. Maar volgens hem staan mensen vaker voor je klaar dan je denkt.

 

Miet
De 78-jarige Miet is gepensioneerd en mantelzorger voor haar ernstig zieke man Wim. De verantwoordelijkheid die ze voor hem draagt is groot. Miet deelt haar zorgen als mantelzorger met haar zus, vriendinnen en buurvrouw.