Deel je zorg: ook op je werk!

Werk en (mantel)zorg zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. In de praktijk blijkt het een uitdagende combinatie. Aandacht, begrip en het bespreekbaar maken, loont. Wist je dat gemiddeld 1 op de 4 werknemers mantelzorgtaken combineert met werken? 

Vind je het lastig mantelzorg bespreekbaar te maken met je medewerkers of collega’s? Dat is niet verwonderlijk. Op je werk ben je in de eerste plaats de werknemer en collega. Maar misschien ook degene die af en toe een kort lontje heeft, of de collega die vaak zomaar een uurtje vrij neemt…. Leg uit waarom je dat doet; dat voorkomt misverstanden. 

Maak gebruik van deze infographic; die een compleet beeld geeft van de leefwereld van medewerkers met mantelzorgtaken. Hierin lees je onder andere:
.. wat mantelzorg doet met het eigen leven
.. dat de relatie met de verzorgende veranderd
.. dat er sprake kan zijn van een rouwproces
.. wat de impact van mantelzorg is op het werk,

Tips voor iedereen die zorg en werkt combineert:
• Maak het op tijd bespreekbaar, wacht niet tot de combinatie niet meer lukt
• Denk na over welke ondersteuning jou kan helpen, sta open voor suggesties
• Zorg dat leidinggevende en collega’s zich in kunnen leven in jouw situatie, dat levert begrip op
• Leg afspraken vast en evalueer regelmatig: werken ze nog goed voor jou en de organisatie?

Bronnen: Jong & Veer en Werk en Mantelzorg

Kijk hier naar de ervaringen van een paar werkende mantelzorgers:

Michael
Al in zijn puberteit besloot Michael de zorg voor zijn zusje op zich te nemen. Naast de liefde en zorg die hij haar geeft, beheert hij ook haar geldzaken. Hij maakte goede afspraken met zijn baas om zijn werk en zorg voor zusje te kunnen combineren.

Peter
De 65-jarige Peter werkt als onderhoudsmonteur en zorgde 26 jaar voor zijn moeder die door een hersenbloeding eenzijdig verlamd raakte. Onlangs is zij overleden. Peter heeft zijn werkgever altijd op de hoogte gehouden van zijn mantelzorgtaken zodat hij in goed overleg alles kon regelen.