Vrijwilliger Willy Teeling: “Ik vind het belangrijk om iets voor anderen te betekenen”.

Het is een bekend beeld voor de bewoners aan de Hofesch in Lichtenvoorde; de wandelingen van meneer Migo (77) met zijn trouwe hond. Op de maandagmiddag loopt ook altijd Willy Teeling (66) mee, vrijwilliger bij VIT-hulp bij mantelzorg. Meneer Migo is sinds 2015 gediagnosticeerd met de ziekte van Alzheimer. Zijn echtgenote is mantelzorger.

Het echtpaar heeft veel aan de hulp van VIT-hulp bij mantelzorg, zo vertelt mevrouw Migo:
“Ze organiseren van alles voor de mantelzorgers en daar maak ik regelmatig gebruik van. De mensen daar staan altijd voor je klaar en het is heel fijn om een luisterend oor te vinden. Laatst hebben we samen meegedaan aan de workshop ‘De Kracht van Herinneringen’, dat was heel mooi.” Mevrouw Migo laat haar echtgenoot liever niet alleen thuis. “Nee, daar voel ik me niet prettig bij. Ik ga elke maandagmiddag naar schilderles en dan komt vrijwilliger Willy hier. Heel prettig, zo kan ik met een gerust hart op pad gaan.”

Direct een klik
Willy is al drie jaar een vaste vrijwilliger voor de familie Migo. “Ik ging met vervroegd pensioen en wilde wel graag weer iets betekenen voor de maatschappij. Niet meer in het onderwijs, daar ben ik altijd werkzaam geweest, maar iets anders. Ik las dat er bij VIT vrijwilligers gevraagd werden en ben daar toen langs gegaan. Mijn vrouw is vrijwilliger bij Flierbeek maar ik kies bewust voor dit één op één contact. Ervaring had ik niet maar gelukkig had ik direct een klik met meneer Migo. We maken eerst altijd even een rondje met de hond en als het mooi weer is, gaan we daarna een stuk fietsen”, vertelt Willy. Een favoriete bezigheid, beaamt meneer Migo:  “Een kilometer of 15 maken we wel hoor. Ik ben altijd een sportman geweest; ik ga ook één keer per maand zwemmen met mijn zoon.” Verder bestaat de maandagmiddag uit spelletjes doen of televisie kijken. “En dan het liefst naar snooker, dan vertellen we elkaar hoe het eigenlijk zou moeten”, lachen Willy en meneer Migo.

Uitgebreid aanbod
Willy heeft nog iemand waar hij als vrijwilliger komt. “Op de donderdagmiddag ga ik naar een meneer in Groenlo. Ik vind het belangrijk om iets voor een ander te betekenen en haal er zeker ook iets uit voor mezelf. Je kunt dit werk niet met tegenzin doen, dat werkt niet. Het is fijn om iets zinnigs te doen. Zo help ik bijvoorbeeld ook elke donderdagavond bij het G-tennis.”

Willy is zeer tevreden over de begeleiding vanuit VIT: “Toen ik begon als vrijwilliger heb ik een basiscursus gevolgd en binnenkort ga ik deelnemen aan de cursus ‘Omgaan met mensen met dementie’. Je kunt hier zelf voor kiezen als vrijwilliger. Er is een zeer uitgebreid aanbod bij VIT.”

Voor mevrouw Migo is de hulp van Willy een uitkomst: “Ik ga nu echt met plezier naar de schildercursus. Ik weet dat het thuis goed geregeld is en dat ik op Willy kan rekenen. Ik kan echt een beroep op hem doen. Hij zegt altijd: ‘bel me als er iets is, als het maar enigszins kan dan kom ik direct.’

Gezelligheid
Meneer Migo gaat twee keer per week naar de dagopvang en samen doet het echtpaar mee aan ‘Kracht van de beweging’, bij Den Diek. “Daar heb ik echt plezier in”, zegt meneer. “Ik zing graag mee met de muziek.” Als Willy er is, draait het vooral om de gezelligheid, vertelt meneer Migo: “We doen veel leuke dingen samen en gelukkig kan de hond altijd mee. Ik laat haar niet graag alleen.” Dat de middag met Willy haar man goed doet, merkt mevrouw Migo elke maandag weer bij thuiskomst: “Dan heeft hij altijd goede zin. Soms is ie wel wat moe, zeker als ze een flink eind gefietst hebben.” Wat Willy betreft is het een aanrader om vrijwilliger te worden: “Oh zeker. Als dit je ligt en je vindt het belangrijk om iets zinnigs bij te dragen, dan is het een hele dankbare taak.”