Leren over dementie

In Nederland leven naar schatting 280.000 mensen met dementie. Omdat we steeds ouder worden, stijgt dat aantal in 2040 naar 550.000. Mensen leven gemiddeld acht jaar met dementie, waarvan de eerste zes jaar thuis.* Dit heeft heel veel impact op de samenleving. Iedereen komt mensen in de omgeving tegen met (beginnende) dementie. Veel mantelzorgers hebben te maken met zorg voor hun naasten met dementie. Ook de vrijwilligers van VIT komen thuis bij mensen met dementie.

Standaard biedt VIT daarom trainingen en themabijeenkomsten aan over dit onderwerp. Ook de komende tijd staan er een aantal op het programma. Aanmelding hiervoor is nog mogelijk bij VIT (0544) 82 00 00 of via mail: info@vithulpbijmantelzorg.nl

Voor mantelzorgers: omgaan met mensen met dementie
Dementie is een ziekte met grote gevolgen. Niet alleen voor de mensen die de ziekte treft, maar ook voor de mensen in de directe omgeving. U ziet iemand geleidelijk veranderen en steeds afhankelijker worden. Emotioneel is het heftig voor de persoon met dementie, maar ook voor u. Deze training biedt veel informatie over de ziekte en het verloop daarvan, gelegenheid tot het delen van ervaringen met anderen én praktische tips om met de situatie om te gaan.
Na aanmelding neemt de docent contact met u op om te bespreken of de training geschikt voor u is. Deze training geven wij in samenwerking met het Kennisnetwerk Kwetsbare Ouderen West Achterhoek en het Netwerk Dementie Oost Achterhoek en bestaat uit 4 bijeenkomsten.
Voor mantelzorgers uit Aalten, Doetinchem, Doesburg, Oost Gelre en Winterswijk.
Doetinchem – De Gruitpoort op donderdag 2 en 16 april, 7 en 14 mei, steeds van 19.30 – 21.30 uur.
Aalten – De Hofnar op donderdag 5, 19 en 26 maart en 16 april, steeds van 10.00 -12.00 uur.

Voor vrijwilligers in de zorg: omgaan met mensen met dementie
Tijdens de bijeenkomsten krijgt u uitleg over verschillende vormen van dementie. 
Welke verschillen zijn er tussen de ziekte van Alzheimer en andere vormen van dementie?
Welke veranderingen kunnen zich gaandeweg voor doen bij degene met dementie?
Wat is belangrijk om rekening mee te houden in de omgang met iemand met dementie?
Welke activiteiten zijn nog heel geschikt om als vrijwilliger samen met cliënt te doen?
U krijgt concrete tips en handvatten; er komen voorbeeldsituaties aan de orde en er is uiteraard voldoende ruimte om vragen te stellen. Twee bijeenkomsten op woensdagavond 11 en 25 maart van 19.00 – 21.00 uur in Winterswijk in het Zonnebrinkcentrum, Zonnebrink 61. Verzorgd door voorlichter van Alzheimer Oost-Gelderland, Erica Maas.

*Bron: samendementievriendelijk.nl