Jonge mantelzorgers ervaren psychische druk

Één op de vijf scholieren tussen de 12 en 16 jaar groeit op met een langdurig zieke naaste. 3 procent van hen verleent intensieve hulp. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het ­Sociaal en Cultureel Plan­bureau (SCP) over jonge mantelzorgers. ‘We hebben te maken met een substantiële groep jongeren die op meerdere fronten psychische druk ervaart, met serieuze gevolgen voor hun welbevinden’, zegt Alice de Boer, onderzoeker bij het SCP. En ambassadeur van JMZ pro. 

Jonge mantelzorgers zijn een slecht zichtbare groep en vinden moeilijk aansluiting bij bestaande hulp voor mantelzorgers. Dat komt mede doordat deze jongeren de zorg die ze verlenen als vanzelfsprekend beschouwen. Ze zien zich niet als mantelzorger en cijferen zichzelf vaak weg. Met alle consequenties van dien.

Lees het hele artikel hier in de Volkskrant