Beter samenwerken in de driehoek: nieuwe handreiking

Nog lang niet altijd werken zorgmedewerkers, vrijwilligers, mantelzorgers en ouderen op een vanzelfsprekende manier samen. Terwijl dat wel veel oplevert: verschillende soorten zorg sluiten beter op elkaar aan, vrijwilligers en mantelzorgers voelen zich gehoord en betrokken, zorgmedewerkers weten wat ze mogen vragen en verwachten en – misschien wel het belangrijkste – bewoners vinden hun leven prettiger en waardevoller.

‘Wensen, verwachtingen en grenzen in de driehoek’ is de titel van een nieuwe handreiking uitgegeven door Vilans, landelijke kennisorganisatie voor langdurige zorg.  Doel: zorgmedewerkers, mantelzorgers, vrijwilligers en verpleeghuisbewoners helpen om elkaar beter te begrijpen en gelijkwaardig samen te werken. Hierin worden de vier verschillende perspectieven beschreven: vanuit bewoners, naasten, vrijwilligers en medewerkers. Bij elk perspectief staan twee verhalen en een beschrijving van de dilemma’s, gevolgd door bronnen, tips en hulpmiddelen. Bijvoorbeeld de handige gesprekskaart om tot gedragen besluiten te komen of de kaart met ezelsbruggetjes voor een goed gesprek. Zo worden zorgmedewerkers zich meer bewust van de meerwaarde van gelijkwaardig en vanzelfsprekend samenwerken. De relaties die dan ontstaan, leiden tot meer welbevinden bij bewoners en mantelzorgers en meer werkplezier bij zorgprofessionals en vrijwilligers. 

Download hier de handreiking