Veilig langer zelfstandig thuis wonen: project ‘Leef samen’

Na succesvolle proeven in Winterswijk en Oost Gelre wordt het project ‘Leef samen’ nu uitgevoerd in de gemeenten Aalten, Doetinchem, Oost Gelre, Oude IJsselstreek en Winterswijk. Door slimme sensoren wordt de veiligheid van kwetsbare ouderen verbeterd. Via een app worden naasten, mantelzorgers gealarmeerd bij calamiteiten. Deelnemers voelen zich veiliger en mantelzorgers krijgen meer rust. 

Ouderen die langer thuis blijven wonen vormen een kwetsbare groep in de samenleving. Zij lopen bijvoorbeeld een groter risico om slachtoffer te worden van diefstal en zijn vaker betrokken bij woningbranden. In de Achterhoek is daarom een project gestart om de veiligheid van ouderen te verbeteren. Bij duizend huishoudens met kwetsbare ouderen wordt gratis een inbraakalarm, paniekknop, inactiviteitsmelders en rookmelders geïnstalleerd. Deze ‘slimme sensoren’ alarmeren via een app het sociale netwerk van buren, familie en mantelzorgers bij een calamiteit. Het project richt zich met name op ouderen in het buitengebied en in de kleine kernen.

Positieve reacties
Deelnemende ouderen uit andere gemeenten geven aan dat ze zich minder eenzaam voelen en beter slapen. “Ik ging elke nacht naar bed met angst. Nu voel ik me veilig en kan ik eindelijk met een gerust gevoel slapen”, aldus een van de deelnemers.  De meeste mensen houden na één jaar proefperiode het systeem dan ook in huis. Een 83-jarige Winterswijkse: “Bij mij is een beginnende brand snel ontdekt. Mijn buurman schoot te hulp en heeft erger voorkomen. Zonder die rookmelders had ik het waarschijnlijk niet naverteld.”

Deelname één jaar gratis
Met de steun van vele partijen wordt deelname voor één jaar gratis aanbieden. Na afloop van deze periode kiest de deelnemer of hij/zij gebruik wilt blijven maken van deze service. Dit kan vanaf € 7,50 per maand. De enige voorwaarde voor deelname is een actieve internetaansluiting.

Hoe weet u of u in aanmerking komt?
Per gemeente kunnen 125 adressen van dit aanbod gebruik maken. Als er meer dan 125 aanmelden zijn dan selecteert de gemeente de deelnemers. Als u mee wilt doen, kunt u degene waarvoor u zorgt, aanmelden via de website van leef samen.

Voorlopige planning:
·      Aalten (start: 2e week april)
·      Bronckhorst (reeds gesloten)
·      Doetinchem (start: 2e week juni)
·      Oost Gelre (gestart, nog enkele plekken beschikbaar)
·      Oude IJsselstreek (start: 2e week mei)
·      Winterswijk (start: 2e week april)

Bekijk hier de projectuitleg.