Mantelzorg brengt kosten met zich mee

Het merendeel van de mantelzorgers (78%) maakt kosten om voor een ander te zorgen. Bijna 20% van de mantelzorgers heeft het financieel (zeer) krap. Reiskosten zijn vaak een onzichtbare kostenpost waar veel mantelzorgers mee te maken hebben. Dat blijkt uit het landelijke onderzoek van Mijnkwaliteitvanleven.nl dat vandaag verschijnt.

Bij bijna 1 op de 3 (29%) mantelzorgers lopen de kosten op tot meer dan 100 euro per maand. De overheid ziet graag dat we meer voor elkaar gaan zorgen, maar ook mantelzorg heeft een prijs. Daar moet meer aandacht voor zijn. 
Aangezien ruim een kwart (27%) van de mantelzorgers langere tijd voor één of meer personen zorgt én 89% van de respondenten 2 jaar of langer zorgt voor een ander, telt een klein maandelijks bedrag op tot flinke bedragen. Ook indirect doordat mantelzorg invloed heeft op de loopbaan van mantelzorgers. Zij gaan noodgedwongen minder werken of juist meer, of moeten soms hun baan opzeggen. Door het bieden van mantelzorg kunnen zorgkosten zich opstapelen en dat zijn vaak – voor de buitenwereld – onzichtbare kosten. 

Lees verder