Bijeenkomsten ‘Mantelzorg en autisme’ en ‘Omgaan met verlies’

Autisme en Mantelzorg; naaste van een volwassene met autisme.
Op donderdagavond 5 april a.s. om 19.30 uur wordt in de Johanneshof, Rentenierstraat 9 in Lichtenvoorde een bijeenkomst gehouden voor partners, kinderen of andere familieleden/naasten van volwassenen met autisme. 

Omgaan met iemand met autisme kan veel vragen van mensen in de naaste omgeving. Het gaat dikwijls met ‘vallen en opstaan’ om een manier te vinden waarop je het beste met de beperking van je naaste kunt omgaan. Soms kun je je daarin behoorlijk alleen voelen. Bovendien speelt onwetendheid of onbegrip van andere mensen in je omgeving daarbij ook een rol.

Tijdens deze avond krijgt u praktische informatie en handvatten aangereikt. Wat is belangrijk in de omgang met je naaste? Wat is nodig om jezelf staande te houden? Wat is belangrijk om de relatie zo goed mogelijk te houden? Hoe ga je om met reacties uit de omgeving? Het eerste deel van de avond bestaat uit een inleiding door een deskundige van GGNet Preventie en ervaringen van een partner van iemand met autisme. Daarnaast is er gelegenheid voor het uitwisselen van eigen ervaringen en ontvangt u praktische tips.

Omgaan met verlies: bijeenkomst voor mantelzorgers
Op dinsdagavond 10 april a.s. om 19.30 uur wordt in het Borchuus in Varsseveld een bijeenkomst gehouden voor mantelzorgers met als onderwerp ‘Omgaan met verlies’.

Iedereen krijgt vroeg of laat te maken met verlies: verlies van gezondheid, van een baan, een geliefde, een woning, ouders of kinderen. De mantelzorgbijeenkomst ‘Omgaan met verlies’ gaat over de manier waarop iemand na zo’n ingrijpende ervaring het leven weer vorm kan geven en over de vele aspecten die daarbij een rol spelen. Er is deze avond aandacht voor verschillende soorten van verlies en het omgaan met de reacties daarop.

Er is volop gelegenheid om met elkaar in gesprek te gaan. Dit thema wordt verzorgd door Trudy Willems, werkzaam in de palliatieve zorg.

Aanmelden voor bovenstaande bijeenkomsten kan bij VIT (0544) 82 00 00 of via info@vithulpbijmantelzorg.nl. Ook mantelzorgers uit andere gemeenten zijn van harte welkom!