Juridische en wettelijke aspecten aan informele zorg

Mag een mantelzorger een cliënt injecteren als de omstandigheden daartoe aanleiding geven? Kun je een cliënt die beademing krijgt naar de disco laten gaan met een vrijwilliger? Zijn daar bepaalde vaardigheden voor nodig? En wie is aansprakelijk als het fout gaat? Dit soort vragen leven bij veel zorgorganisaties. Zij willen weten wat mantelzorgers en vrijwilligers kunnen en mogen doen in de zorgverlening. Zoektocht naar antwoorden op die vragen en verkenning van de grenzen.

Vilans, Kenniscentrum voor langdurige zorg, ging op verzoek van het ministerie van VWS, op zoek naar antwoorden op die vragen en verkende de grenzen. Het resultaat hebben ze vastgelegd in de notitie over de wettelijke en juridische aspecten van de betrokkenheid van mantelzorgers en de inzet van vrijwilligers in de zorg: ‘Grenzen verkennen; wettelijke en juridische aspecten in het samenspel tussen formele en informele zorg’.
Download hier: grenzen-verkennen