Vrouwen, mannen en de hulp aan (schoon)ouders

Vrouwen geven veel vaker mantelzorg aan hun (schoon)ouders dan mannen, maar combineren dat minder vaak met een fulltime baan

– Bijna tweederde van alle mantelzorgers van (schoon)ouders is vrouw.

– Zowel vrouwen als mannen geven begeleiding en emotionele steun; mannen doen wel iets vaker administratie en vrouwen de verzorging

– Een op de vier burgers vindt dat kinderen de plicht hebben om voor hun ouders te zorgen. Dit verschilt niet tussen mannen en vrouwen. Vrouwen zijn wel vaker bereid om hulp te bieden.

– Zowel vrouwelijke als mannelijke mantelzorgers van (schoon)ouders vinden het heel gewoon om hulp te geven, maar vrouwen voelen zich vaker aangesproken.

– De meerderheid van de mantelzorgers van (schoon)ouders heeft betaald werk.

– Bij de werkende vrouwen die een (schoon)ouder helpen heeft 20% een fulltime baan; bij de mannen is dat 75%. Mannen ervaren de combinatie van een zorgtaak en (fulltime) baan vaker als zwaar dan vrouwen.

Dit zijn de belangrijkste bevindingen van de SCP-publicatie Vrouwen, mannen en hulp aan (schoon)ouders die vrijdag 24 april 2015 verscheen. In dit rapport beschrijven onderzoekers Alice de Boer, Mirjam de Klerk en Ans Merens de verschillen tussen vrouwen en mannen in het geven van hulp aan (schoon)ouders. Ook onderzochten zij of vrouwen en mannen verschillen in hun bereidheid om hulp te geven, en in hoeverre zij de hulp aan (schoon)ouders combineren met een betaalde baan.

Dit rapport is hier te downloaden.